Ótemplom
Dícsértessék a Jézus Krisztus!

Sarlós Boldogasszony Főplébánia

 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Menü
 
Gondolat


 

 Sarlós Boldogasszony

Könyörögj

Érettünk!

 
Egyházközségünkben történt...
 
Templomunk és környéke
 
Lelkipásztoraink
 
Közösségi Élet
 
Szentmisék rendje
 
Hirdetések
 
Kiskunfélegyháza
 
Katolikus Hírmondó

2011. január

2011. február

2011. március

2011. április

2011. május

2011. június

 
Gondolatok a Család Évében
 
Vedd és olvasd!

Napi evangélium

 
Imádság

Egyházközségünkért

 

Uram, Jézus neked ajánlom egyházközségünket! Ajándékozz meg mindannyiunkat azzal a tiszta szívvel, amellyel látni szeretnél bennünket! Engedd, hogy mindannyian ugyanazon cél felé törekedjünk, és együtt haladjunk a hozzád vezető úton: örömöt, bánatot megosztva - példaképül szolgáljunk egymásnak és egymást mindig „csak” a jóra buzdítsuk! Engedd, hogy őszinte szeretetben éljenek és a Te szolgálatodnak szenteljék magukat! Ámen

 

 

 

 

 
 
A Szent Család példája

 

"Az irgalmas Isten, amikor elhatározta, hogy az ember megújításának régóta várt művét véghezviszi, ennek rendjét úgy intézte, hogy már a kezdet kezdetén fölmutassa a világnak a Szent Család képét, melyben minden ember a szentségés az erények példáját szemlélhesse. Mielőtt minden népek előtt fölragyogott volna teljes fényével, ebben a családban rejtőzködött Krisztus, az Igazság Napja. Az isteni Gondviselés úgy rendezte a dolgokat, hogy minden keresztény, bármilyen helyen és állásban, bármilyen erény gyakorlására törekszik, okot, meghívást, mintát kaphasson, ha a Szent Családra tekint."

(Részlet XIII. Leó pápa enciklikájából)

 

 

Ha a szent család szóba kerül, a legtöbb ember képzeletében megjelenik a betlehemi jelenet, amikor angyalok és pásztorok magasztalják a kisded Jézust, aki szalmán fekszik, körülötte Mária és József.

Sokszor meg is feledkezünk azokról az eseményekről, amik őket példaképpé teszik. Tekintsünk most végig azokon az egyszerű tényeken, amelyek Máriát és Józsefet a családok példaképévé emelik.

Mária jegyese volt Józsefnek, és az esküvőjüket tervezték. Ám Isten Máriát választotta, hogy édesanyja legyen a magasságbeli fiának. József megtehette volna, hogy magára hagyja a várandós Máriát, de nem tette. Mária iránti tisztelete és szeretete nem hagyta elmenekülni.

Ezért már a jegyes időszak nehéz próbának volt kitéve, amelyet Mária bizalommal kimondott igenje és szent József hittől vezérelt, bátor kiállása mentett meg. Jeruzsálemben szembe kellett nézniük a visszautasítás, és otthontalanság rideg valóságával. Az egyiptomi meneküléssel az idegenséget, a száműzetést is meg kellett tapasztalniuk.

Mária és József, Jézus születése után negyven napra, az Úr törvénye szerint felment Jeruzsálembe, hogy a templomban Jézust bemutassák az Úrnak. Ezzel akarták megerősíteni azt a tényt, hogy életükbe Isten központi helyre került. Nem a világhoz, nem kizárólag emberi szokásokhoz, nem a közgondolkodáshoz akartak igazodni, hanem egyedül Isten akaratához.

Később Názáretben a csendes kétkezi munka jutott nekik osztályrészül. A mindennapjaikat ugyanúgy élhették, mint más családok.

A Szent Család minden körülményben megőrizte az Istenre való irányultságot. Pedig az ő életük sem volt mentes a nehézségektől és kísértésektől. Talán erre utal Simeon jövendölése, amikor Máriához fordulva ezt mondta: „még a te lelkedet is tőr, járja át.” És valóban így történt, Mária lelkét sokszor tör járta át. Gondoljunk csak arra, amikor a 12 éves Jézus a templomban maradt, szülei pedig hazaindultak. Micsoda félelem foghatta el őket. Vagy a kánai menyegzőn történtek, amikor Jézus azt mondja édesanyjának, hogy „Asszony, még nem jött el az én órám.”

De a legfájdalmasabb események, Jézus megkínzása, keresztútja és kereszthalála voltak. Mária mindezt végig tudta csinálni, hitből, szeretetből. Hitt az Isten tervében és magát háttérbe szorítva el is tudta fogadni azt.

Mintha a mai modern társadalom minden nehézsége: az otthontalanság, az idegenség, a gazdasági nehézség, a szenvedés, mind jelentkezett volna az életükben.  És mégis, ilyen nehéz körülmények között is megmaradt az Istentől ajándékba kapott családi rendezettségük, elmélyültek a családi kötelékek.

Talán pont ebben áll a nagyságunk. Minden nehézség ellenére hittek a mindenható Isten tervében és gondviselő szeretetében! Volt bennük elegendő bizalom az Úr felé, és egymás felé is! Kitartottak Isten mellett és egymás mellett a szeretetben.

Íme, a szent Család példája megmutatja, hogy a legfontosabb rendező elv Isten szerető személye, az ő parancsai, Isten akaratának a keresése. Azonban minél több minden tolakszik Isten helyére, annál nehezebb megőrizni ezt a rendezettséget.

Hiszen a család tagjai Isten kegyelmének közvetítői egymás felé. A hívő család tagjainak tehát tudniuk kell, hogy bármilyen feszültség is jelenik meg életükben, mindig segíti őket Isten kegyelme, hogy a felmerülő problémákat a szeretet szempontjai szerint tudják megoldani. Kalkutai Teréz anya mondta: „Ha együtt imádkoztok együtt is maradtok”.  

A problémákat így megoldani talán a legnehezebb dolog. De hittel, szeretettel és némi kitartással bármi sikerülhet! Mindannyiunk szerencséjére az Úr nem az elért sikereket nézi, hanem hogy mennyiszer próbáltuk újra, és magunkhoz képest milyen sikereket értünk el!

Végezetül pedig Szent Pál szavai buzdítsanak minket:

Testvéreim! Mint Istennek szent és kedves választottai, öltsétek magatokra az irgalmasságot, a jóságot, a szelídséget és a türelmet. Viseljétek el egymást, és bocsássatok meg egymásnak, ha valakinek panasza van a másik ellen. Bocsássatok meg ti is úgy, ahogyan az Úr megbocsátott nektek. Legfőként pedig szeressétek egymást, mert ez a tökéletesség köteléke.(…) Asszonyok! Engedelmeskedjetek férjeteknek, ahogy illik az Úrban! Férfiak! Szeressétek feleségeteket, ne legyetek hozzájuk durvák! Gyermekek! Fogadjatok szót szüleiteknek mindenben, mert ez kedves az Úr előtt! Apák! Ne keserítsétek meg gyermekeitek életét, hogy kedvüket ne veszítsék!

 

 

A család olyan szó, amelynek a jelentésében benne van a biztonság, a sziklaszilárd alap, az a hely, ahová hazamehetünk, amelyben felnőhetünk. Amelyből kirepülhetünk, de mégis emlékszünk rá és belekapaszkodhatunk. Mert amit ott hallottunk, örökre megmarad a fülünkben és a szívünkben. Az emlékek színes szoborként egy életre belénk vésődnek, apró, csillogó színű szilánkokból, amelyek némelyike ugyan haloványabb, sőt néha egészen elhalványul, olyannyira, hogy már-már elfelejtjük. Ám teljesen sohasem merülnek feledésbe. Ez az a hely, ahol elkezdődik az életünk, és ott szeretnénk, ha véget érne.
Danielle Steel

 

 

 

 
..:.. ..: 250 :.. ..:..
 
Felszentelése

Templomunkat

1761. július 12-én szentelte fel

Gróf Eszterházi Károly Váci püspök

Sarlós Boldogasszony tiszteletére.

 
Látogatók

 látotagó olvassa a lapot.

 
Elérhetőségünk

6100 Kiskunfélegyháza

Béke tér 1.

Telefon és fax: 76/462-642

 
Toronyóra
 
Szeretettel köszöntjük!

 

 
Legyen ez a kezdőlapom!

Legyen ez a kezdőlapom!

 
Naptár
2018. Március
HKSCPSV
26
27
28
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
<<   >>
 
Üzenj!
Név:

Üzenet:
:)) :) :@ :? :(( :o :D ;) 8o 8p 8) 8| :( :'( ;D :$
 
Linkek

 

 

 

 
Sekrestye
 
Felelős szerkesztők

Barna-Pap Rozi

Kiss Zoltán

 
Isten áldja!

Kiskunfélegyháza

 

Adóbevallás 2018 ! 17SZJA - 1753any adónyilatkozat letöltés szja adóbevalláshoz    *****    Részletes személyiség és sors analízis, ajándék 3 év elõrejelzéssel,ingyenes konzultáció,ahol megbeszéljük a kérdéseid!    *****    BOOKISLAND -> A könyvek szigete, ahol ötletet kaphatsz egy jó könyvhöz <- BOOKISLAND    *****    Rendeld meg asztrológiai elemzésed,nagyon kedvezõ feltételekkel,találkozzunk az oldalamon és válassz a sok lehetõségbõl!    *****    Asztrológiai tanácsadás, részletes elemzésekkel, a legkedvezõbb áron és teljesen ingyenes konzultáció, idõkorlát nélkül!    *****    Adóbevallás 2018 sms, határidõ, nyomtatvány és tudnivalók itt    *****    AJÁNDÉKOZZ ASZTROLÓGIAI ELEMZÉST, SZÜLETÉSNAPRA IS SZÉP AJÁNDÉK!    *****    Katt!Katt!Katt! Lépj be a galopp versenyparkunkba! Katt Katt!    *****    Szereted az animéket és mangákat? Megismernél egy új fansub csapatot? Akkor itt a helyed! A rókák várnak rád ;)    *****    Szeretnél saját lovat?De nem engedheted meg magadnak? Katt!Nevelj nálunk virtuálisan! Nevelj, tenyéssz versenyezz!    *****    EBERTIN: Kozmobiológia    *****    Megérkeztek az útvesztõk a Mesetárba! Kukkantsatok be egy kis ceruzakoptatásra - vagy egy jó mesére!    *****    Aktív Friss Ingatlanok Debrecenben lakások, házak, villák, telehelyek széles választéka Aktív Friss Ingatlanok Debrecen    *****    MARGOT ROBBIE MAGYARORSZÁG - ÉRTESÜLJ ELSÕ KÉZBÕL AZ OSCAR JELÖLT SZÍNÉSZNÕVEL KAPCSOLATOS HÍREKRÕL - MARGOT ROBBIE MO    *****    Újra elindult a Hungarian Super Mario Fan Club! Hírek, cikkek, érdekességek a Super Mario világából.    *****    Katt ide, ha kíváncsi vagy.Katt ide, ha kíváncsi vagy.Katt ide, ha kíváncsi vagy.Katt ide, ha kíváncsi vagy.Katt ide, ha    *****    A Sortilegio sztárjainak új közös mexikói sorozata! Ha te is imádod Ana Brenda Contrerast és David Zepedat nézz be!    *****    Te is próbálsz bevételre szert tenni a portálodon? Lehet, hogy nem jelennek meg a hirdetéseid? Ne ess el a bevételedtõl!    *****    Avon vásárló vagy de unod, hogy a tanácsadód várat állandóan? Esetleg eltûnt? Az Õ kedvezményeit inkább te vlltanád be??    *****    Kérlek segítsd egyesületünk munkáját az adód 1%-kal. Nézd meg a rendezvényeinket is. 2018. március 24.-én várunk!